diumenge, 6 d’abril del 2008

Sortir al 3 de 8 (setmanari del Penedès)...

Lavern celebra els 50 anys de l’estació amb una eufòrica jornada festiva i popular



El grup teatral “En Obres” en el moment d’escenificar
la inauguració del baixador, ara fa 50 anys

LAVERN-SUBIRATS
3d8
Amb un caire de celebració festiva i popular, el passat diumenge al migdia més d’un centenar de persones es van aplegar a l’entorn de la petita estació o baixador de Lavern- Subirats per recordar els cinquanta anys d’aquell març de 1958 quan es va aturar el primer tren a l’estació, una realització en la que en aquells anys, i tot i les moltes dificultats, va ser possible amb el suport econòmic i humà de bona part de les famílies de tot el municipi.

El caire festiu i eufòric va anar a càrrec del grup teatral “en Obres” qui, a més de lliurar a tots els presents una nova edició de l’auca del baixador, obra ara fa cinquanta anys de Maria Canals Pujol, va escenificar l’arribada de la núvia en el casament de la pubilla de cal Maristany, origen o precedent del baixador, així que no hi faltava l’alcalde del franquisme, el cap d’estació, el capellà, les senyores amb mantellina, la parella de la Guàrdia Civil o el militar, així com els comtes de Lavern que van esperar l’arribada dels nuvis en un tren de rodalies.

Amb motiu de la celebració, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Subirats, Xavier Muñoz, va presentar l’edició i l’exposició d’un estudi de Joan Montserrat i Joan Solé sobre els cinquanta anys. A més d’adreçar unes paraules a tots els assistents, Manuel Gràcia Almolda, qui va ser el primer cap de l’estació, va recordar en la lectura d’un text i que reproduïm a sota d’aquesta crònica, persones ja desaparegudes com la senyora Carmeta, la guardabarreres o la senyora M. Antònia Maristany Ibarra, qui va ser present a l’acte. Per la seva banda, els autors del llibre sobre la història de l’estació, editat amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Penedesencs i que l’Ajuntament repartirà a totes les famílies del municipi, van remarcar el valor d’una instal·lació i un servei com aquell, fruit de la tenacitat i la reivindicació popular. El parlament de cloenda de l’alcalde de Subirats, Antoni Soler, tot remarcant la significació d’aquesta celebració pel seu simbolisme de la labor i la iniciativa d’un poble, va donar pas a una ballada dels gegants i gegantons del municipi i un aperitiu popular de cloenda.







22 comentaris:

Anònim ha dit...

crec que hauré d'anar més sovint a Lavern, tot i que la joia de l'escot sovintegi en el seu hàbitat natural barceloní...
Avisa'm si l'AVE decideix aturar entre aquell mar de vinyes, mirant de reüll al seu germà petit , Rodalies.Mai se sap si d'aqui 50 anys sortirem junts a l'instantànea d'un muntatge teatral, escenificant l'arribada de l'alta velocitat.Temps al temps.

l'admirador secret, des d'avui.

llenguaddicta ha dit...

Estimat admirador secret (tot i que ja m'ensumo qui ets): pots venir a Lavern quan vulguis, que seràs molt ben rebut. T'hi trobaràs una bona colla de gent oberta que et donarà la benvinguda.

Qui sap si d'aquí a 50 anys, com tu dius, celebrarem l'arribada de l'AVE a Lavern; al pas que va l'Ajuntament amb el pla urbanístic, potser hi hauran de posar un aeroport i tot... mai se sap (Déu no ho vulgui, i si no existeix, la ministra no ho vulgui).

Moltes gràcies per les floretes, que en un dia com avui, cauen de meravella (serà possiblement el més semblant a la rosa de Sant Jordi que tindrà la llenguaddicta).

Anònim ha dit...

No, no et pots ensumar qui sóc perque no em coneixes , i ara fa uns mesos que no trepitjo el poble.Casualitats que aquesta setmana vinent hi aniré....la familia és la familia.


@---> si hi poses immaginació, es tracta d'una rosa.
Bon Sant Jordi

llenguaddicta ha dit...

Anònim, moltes gràcies per la rosa. ¿Segur que no et conec? ¿I tu, doncs, per què em coneixes? I, de fet, ¿com saps que sóc la "joia de l'escot"? Potser la llenguaddicta és la noia que va de núvia, o la que porta la bandereta espanyola... I encara més, ¿com has arribat al meu blog?

Anònim ha dit...

no, no em coneixes... m'immagino que "la joia de l'escot" i "llenguaddicta" és la mateixa.D'aqui el protagonisme fotogràfic del post.
El google m'ha dut fins a tu cercant el nom del meu poble...felicitats per aquest i per als altres blocs...

*No hi hà cap ansietat eròtica que em condueixi al teu escot ( visualment, s'entén)però és un afegit més que em crida d'aquesta noia de les fotos...

@->->-> (no et clavis amb les espines)

llenguaddicta ha dit...

T'agraeixo molt l'intent, de debò que m'afalaga.

Si de debò no et conec (cosa que m'estranya perquè ja sóc més de Lavern que de Barcelona), m'alegra que t'agradin els meus blogs, però no cola gaire la història de la recerca a internet.

Si ets un amic dels que sap l'estat en què em trobo un dia com avui, i està intentant aixecar-me l'ànim, t'ho agraeixo, però no ha donat resultat.

Quan passis per Lavern, saluda. Qualsevol a qui preguntis et dirà quan assajem els del grup de teatre. M'agrada la gent que dóna la cara.

Una abraçada.

Anònim ha dit...

Llenguaddicta:

creus que tens amics que es fan passar per anònims per aixecar-te l'ànim? jo ho dubto...No, no et conec,però tenim amics en comú.Creu-te l'història de recerca per internet..Però no sé en quin estat d'ànim et trobes,intueixo que no és dels més bons.Tot i així, SOMRIU!!!

A mi tampoc m'agradaria que algú m'animés a través de missatges anònims.I si, per casualitat he acabat en aquest bloc.Es tant verídic com l'encant que (ja sigui el teu escot o el teu bloc) m'ha despertat de tú.
Jo sempre dóno la cara,aqui, a lavern o on sigui.

l'anònim.

llenguaddicta ha dit...

Anònim (lavernícola misteriós):

Ho sento. Ahir no tenia el dia, i molt menys per jocs d'adolescents. Gràcies per la teva sinceritat i per les teves paraules (siguis qui siguis).

Quan vulguis passa't per la sala (aquests amics comuns dels quals em parles ben segur que et diran quan tenim assaig) i veuràs com sí que et conec (conec molta més gent que no et penses: fa molts anys que formo part d'aquest poble, ja sigui amb la gralla, el teatre, els esplais o la família postissa que hi tinc, i segur que em deixo alguna cosa).

:) (somric)

Anònim ha dit...

:)

Doncs potser sí que et conec, o és aquest "joc adolescent" que m'enganya
a la memòria....
Potser sí que em sones de veure't tocant la gralla...Però ara fa molt de temps que no us veig i sento actuar...
De totes maneres, el meu primer comentari no pretenia encadenar missatges misteriosos.I molt menys, intimidar algú amb intencionalitat.Si ho he fet, disculpa'm.

una @---> post-sant jordi

somriu!

llenguaddicta ha dit...

Bé, anònim, crec que puc anar treient certes conclusions que em poden donar una idea de qui pots ser: contestes ràpid, la qual cosa vol dir que et passes el dia davant l'ordinador (¿feina o plaer?, ho ignoro). Estàs familiaritzat amb el món dels blogs, escrius i llegeixes molt en català (amb prou feines fas faltes, ergo, ets de la generació que ja va estudiar en llengua catalana). Si ets un exiliat lavernícola que trepitja poc el poble, però que per festa major s'hi passeja (dius que potser et sono de la gralla), o bé no vius gaire lluny, o bé la festa major del teu poble és sagrada (m'inclino més per la primera). Ets un detallista virtual, mesures les teves paraules i sembles un optimista patològic.

Conclusió: no tinc ni p... idea de qui ets.

Gràcies per la rosa post-sant jordi.

:)

llenguaddicta ha dit...

¿Una pista?

Anònim ha dit...

Si contesto ràpid, és que és casualitat...
Si que estic familiaritzat amb el món del bloc, i per partida doble!:P Gràcies pel meu nivell discretet de català, anant a l'escola pública i amb només l'EGB finalitzada, ja és molt, oi que si?Sóc un exiliat lavernícola, em sap greu dir-te que la festa major no és sagrada, tot i que fa anys que no puc gaudir de la cercavila festamajorenca, tant com voldria.
No ho sé xiqueta.... trobo que et resultarà molt complicat per no dir impossible que sàpigues qui sóc.Sóc simplement un desconegut per a tú.
Ja em sap greu ja...Mira que no acostumo a deixar comentaris , però em va vindre de gust l'altre dia i , mira...

petons, més @---> (aquestes no cal que es reguin)

S O M R I U

Anònim ha dit...

Una pista? de patinatge?aterratge?de ball? :P

petons anònims.

llenguaddicta ha dit...

Bé, sempre ens quedarà Lavern...

Per cert, ¿t'adones que ara qualsevol que vulgui pot aprofitar l'avinentesa, presentar-se un dia a la sala i dir que és l'anònim?

Així doncs, vas fer EGB, com jo. No has dit primària, ni allò que feien els meus pares, per tant, no anava errada amb la franja d'edat: ets de la meva quinta (o sexta...).

Una abraçada de part del Lluís.

I gràcies per les flors, ja en tinc tot un jardí!

Anònim ha dit...

si, tens raó, ja hi vaig pensar en que algú podria treure'n profit d'aquesta situació si...!jejeje.Com també podria haver passat que algú et contestés per mi...Haurem de parlar en clau, o donar per acabada la nostre "relació".(Vulguis o no, n'estem mantenint una de relació ara mateix!) :)

Records al Lluís de part meva!!

l'anònim lavernià

llenguaddicta ha dit...

Bé, no sé si t'he pillat (amb allò de l'abraçada de part del Lluís), o si em segueixes la veta...

El proper cap de setmana, com deus saber, és la festa major petita del nostre poble. Si t'hi passes, presenta't i així veuràs com sí que et conec (i potser tu et penses que no). Estarem tocant la gralla diumenge amb els gegants.

Bon cap de setmana!

Anònim ha dit...

Llàstima!

Diumenge vinent estaré a Barcelona...encara fa més anys que no segueixo la festa major petita...
Feu teatre tb?


bon cap de setmana a tú també!

llenguaddicta ha dit...

Sí, fem teatre. Ja hem estrenat dues obres. Ara preparem la tercera. Tot just estrenem el blog: http://enobres.blogspot.com

Visita'l quan vulguis.

Siau!

Anònim ha dit...

ara hi entraré.....molta sort doncs amb l'obra!

llenguaddicta ha dit...

Hola, anònim. ¿Saps? T'he pillat. Ja sé qui ets. Has deixat massa pistes... (Pensa que al blog del grup hi tenim un localitzador de visitants... i resulta que Lleida és el nom que més surt). Sí que et conec, ja t'ho deia. Ets timbaler (o ho eres), i dels bons.

¿Què me'n dius? Sóc bona, ¿eh? Haurien de contractar-me pel CSI.

Fins aviat, a-anònim.

Anònim ha dit...

al timbaler del Bruc no el van pillar mai els gabatxos....però esclar, no anava deixant rastre virtual, coses de l'època.
S'acaba l'anonimat...ja no em puc refugiar, les petjades són massa profundes encara que es trepitgin en "terra ferma"...
I jo que hagués preferit identificar-me previ repic de tabal....jajaa.

petons (sense) llengua addicta

Ex-anònim lleidatà

Anònim ha dit...

@->->- BON SANT JORDI!